Із Землі у другій половині 2024 року можна буде розгледіти рідкісний вибух наднової

Із Землі у другій половині 2024 року можна буде розгледіти рідкісний вибух наднової

У другій половині 2024 року можна стати свідком унікальної астрономічної події — спалаху наднової зорі T Coronae Borealis (T CrB). Наднова, яку ми побачимо наприкінці цього року, виникла понад 2 000 років тому, але її світло дійде до Землі лише наприкінці цього року.

T CrB — це подвійна зоряна система, яка складається з червоного гіганта та білого карлика, що обертаються навколо спільного центру кожні 228 днів.

Матеріал із червоного гіганта накопичується на поверхні білого карлика, і коли досягається критична температура, відбувається термоядерний спалах — наднова. Цей процес повторюється приблизно кожні 80 років.

Під час спалаху T CrB стане в 1500 разів яскравішою за звичайний стан, досягнувши яскравості величини 2 або 3. Це зробить її найяскравішою зорею в сузір’ї Корона Борейська (Corona Borealis). Максимальна яскравість триватиме лише кілька годин, після чого зоря швидко згасне.

Поки немає точної дати, коли відбудеться новий потужний спалах, тому спостереження можна вести самостійно. Щоб знайти T CrB на небі, слід використовувати інтерактивні зоряні карти або один із застосунків для смартфонів як от Night Sky.

Сузір’я Корона Борейська знаходиться над сузір’ям Волопаса і на захід від Великої Ведмедиці.

Спостереження цієї події стане унікальною можливістю побачити рідкісне астрономічне явище. Також привід можна використати у соціальних мережах.

Джерело: Fast Company

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого