Google співпрацюватиме з ядерним стартапом для живлення датацентрів штучного інтелекту

Google співпрацюватиме з ядерним стартапом для живлення датацентрів штучного інтелекту

Компанія Google підписала угоду зі стартапом Kairos Power, який побудує сім малих модульних ядерних реакторів у США. До кінця 2030-х років Google планує додати 500 мегаватів ядерної енергії — це дозволить живити її дата-центри для розвитку штучного інтелекту. Перший реактор почне працювати у 2030 році, а решта — до 2035 року.

Kairos Power — американський стартап, який розробляє малі модульні ядерні реактори (SMR) з метою створення доступної, безпечної та екологічно чистої ядерної енергії для промислових та комерційних потреб.

Малі модульні реактори відрізняються від традиційних меншими розмірами й тим, що їх компоненти виготовляються на заводах, що знижує витрати на будівництво. Це перша в історії угода, де приватна компанія закуповує енергію саме з таких реакторів.

Малі модульні реактори (SMR — Small modular reactors) — це компактні ядерні реактори, які мають меншу потужність порівняно з традиційними атомними електростанціями. Через свою економічну вигідність їх часто використовують для енергопостачання, зокрема датацентрів і промислових об’єктів.

Для реалізації проєкту Kairos Power ще потрібно отримати дозвіл від Комісії ядерного регулювання США, проте компанія вже має дозвіл на демонстраційний реактор у Теннессі, запуск якого заплановано на 2027 рік. Також стартап проводить випробування безядерних компонентів реакторів на своєму об’єкті в Нью-Мексико.

Google не розкрила фінансові деталі угоди, проте зазначила, що її структура дозволить знизити витрати на енергію та прискорити впровадження нових технологій. Компанія також заявила, що це є частиною її стратегії щодо масштабування технологій і сприяння розвитку чистої енергії.

Зростальні потреби великих технологічних компаній в енергії для датацентрів призводять до нових угод з ядерними компаніями. Раніше Microsoft та Amazon також укладали угоди з енергетичними компаніями для використання ядерної енергії у своїх дата-центрах.

Джерело: Engadget

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого