Emotion AI — новий тренд у бізнесі, який викликає занепокоєння

Emotion AI — новий тренд у бізнесі, який викликає занепокоєння

Оскільки бізнеси прагнуть впроваджувати штучний інтелект та автоматизувати роботу, виникає потреба в емоційному ШІ, який міг би відрізняти емоції людей та зчитувати їх з повідомлень чи виразів обличчя.

Звіти компанії PitchBook свідчить про зростання інтересу до так званого Emotion AI — технології, що дозволяє штучному інтелекту розпізнавати емоції людей під час взаємодії.

Emotion AI значно відрізняється від традиційного аналізу емоцій, оскільки використовує мультимодальні підходи. Тобто система може просити доступ до камери, аудіо та інших сенсорів, щоб розпізнавати емоції людини.

Великі хмарні компанії Microsoft та Amazon, вже пропонують подібні послуги для розробників. Однак, попри зростання інтересу до цієї технології, існують сумніви щодо її реальної ефективності та можливих етичних проблем.

У 2019 році вчені опублікували кілька досліджень, які доводить, що емоції не можна точно визначити лише за виразом обличчя або тоном голосу. Це ставить під питання основи, на яких базується технологія розпізнавання емоцій, тому що відповідно до цих досліджень ШІ знадобиться набагато більше біометричних даних і часу на навчання.

Також впровадження Emotion AI є неетичним та може тягнути за собою юридичні наслідки, оскільки ЄС, наприклад, забороняє використання систем розпізнавання емоцій у певних сферах.

Тож хоч технологія Emotion AI вважається передовою, її розгортання та етичність під питанням. Адже лише для навчання системам знадобляться мільйони даних, для аналізу емоцій, постави, тембру голосу, зірниць, пульсу тощо.

З одного боку, технологія може допомогти штучному інтелекту краще розуміти людей і ефективніше взаємодіяти з ними, з іншого боку — її ефективність і етичність викликають сумніви.

Джерело: TechCrunch

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого