Дослідження виявило токсичні метали у чорному шоколаді, навіть органічному

Дослідження виявило токсичні метали у чорному шоколаді, навіть органічному

У журналі Frontiers in Nutrition опублікували дослідженням, в якому науковці провели аналіз 72 продуктів з какао і виявили високий рівень свинцю і кадмію в чорному шоколаді та інших какао-продуктах. Ці метали є нейротоксичними та можуть становити ризики для здоров’я людини, включаючи рак і хронічні захворювання, особливо у дітей.

Свинець і кадмій присутні в земній корі, тому їх важко повністю уникнути в продуктах. Концентрація металів у врожаї залежить від складу ґрунту і посилюється використанням добрив та через промислове забруднення.

43% продуктів, які проходили перевірку в дослідженні, перевищували допустимий рівень свинцю, встановлений Пропозицією 65 у Каліфорнії, а 35% перевищували обмеження для кадмію.

Дослідження також показало, що органічний чорний шоколад часто містить вищі рівні цих металів. Проте конкретні бренди або виробники під час дослідження не розкривалися.

Для дорослого без проблем зі здоров’ям споживання 28 грамів чорного шоколаду не становить ризику, та й уникнути цих металів важко, оскільки вони присутні у багатьох продуктах, як зазначив Теводрос Годебо з Університету Тулейн.

Ризик важких металів від шоколаду зростає для осіб, які мають проблеми з травленням, вагітних жінок і дітей. Діти можуть абсорбувати до 100% спожитого свинцю на порожній шлунок, що призводить до серйозних проблем з розвитком. А надмірне споживання кадмію може становити загрозу для нирок.

Тож споживання чорного шоколаду краще дозувати.

Джерело: Fast Company

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого