До 2032 року США зіткнеться з дефіцитом 6 мільйонів працівників — дослідження

До 2032 року США зіткнеться з дефіцитом 6 мільйонів працівників — дослідження

Впродовж наступного десятиліття США зіткнеться з дефіцитом близько 6 мільйонів працівників, про що свідчить нове дослідження компанії Lightcast.

Американський ринок праці зіткнеться з тим, що кількість споживачів зростатиме швидше, ніж кількість виробників, що може призвести до підвищення цін і дефіциту товарів. Це явище є тривожним сигналом не тільки для США, але й для багатьох інших країн.

Згідно з прогнозами Lightcast, до 2032 року різниця між населенням і робочою силою у США становитиме близько 6 мільйонів осіб. В Україні ця ситуація може розвинутись ще швидше через демографічні проблеми, війну та виїзд громадян за кордон.

Однією з причин такого розриву є вихід на пенсію працівників старшого віку. У США 80% з 5 мільйонів працівників, які залишили ринок праці після 2020 року, були старші за 55 років. У 2027 році кількість американців, що досягнуть пенсійного віку, перевищить кількість тих, хто вперше виходить на ринок праці.

Фото: До 2032 року США зіткнеться з дефіцитом 6 мільйонів працівників — дослідження
В Україні спостерігається схожа тенденція — населення старішає, і кількість молодих фахівців, які можуть замінити пенсіонерів, скорочується. Війна та призов також суттєво зменшують робочу силу, особливо серед чоловіків працездатного віку.

Ще однією проблемою є невідповідність між доступними працівниками та попитом на ринку праці. У США очікується, що робоча сила стане молодшою та переважно жіночою, але ці групи не завжди відповідають потребам таких галузей, як будівництво та ремонт.

Окрім цього, чоловіки працездатного віку все частіше вибувають з ринку праці. У США це відбувається через зростання залежності від психоактивних речовин та збільшення кількості ув’язнених. В Україні на ситуацію впливають війна та мобілізація, що ще більше зменшує кількість чоловіків.

Дослідження Lightcast також вказує на можливі рішення. Одним із них може стати залучення іммігрантів. Вже сьогодні 18% медичних працівників у США є іммігрантами, що включає кожного четвертого лікаря та кожну п’яту медсестру. Для України така практика не стане рішенням, але уряду варто зосередитись на створенні умов для повернення громадян, особливо молодих фахівців.

Автоматизація та штучний інтелект за даними Lightcast, не розв’яже проблеми. Тому що у сферах, де найбільше бракує працівників, технології не зможуть повністю замінити людей.

До таких змін бізнесу вже потрібно готуватися. Щоб уникнути кадрового голоду варто впроваджувати системи навчання, залучати молоді кадри й спонукати їх до розвитку в компанії. Можна розглянути університетські програми, гранти для підвищення рівня кваліфікації серед молодих спеціалістів.

Джерело: Bloomberg

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого