Як аномальна спека впливає на світову економіку

Як аномальна спека впливає на світову економіку

Світова економіка вже втратила приблизно 16 трильйонів доларів з початку 1990-х років через глобальне потепління. За статистичними даними, економічні втрати склали 1,5% ВВП на душу населення у найбагатших регіонах та 6,7% — у країнах з низьким рівнем доходу. Це — дані з Дартмутського дослідження, опублікованого у журналі Science Advances у 2022 році.  

У статті Dartmouth розповіли, хто найбільше страждає від аномальної спеки та чому важливо вживати заходів вже зараз. Ділимось цією інформацією з читачами Inweb.

Підписуйтесь на телеграм канал Media Inweb

Хвилі спеки мають унікальні характеристики порівняно з іншими екстремальними погодними явищами, такими як повені чи шторми. Вони відбуваються у значно коротші часові рамки, що робить їх важко передбачуваними у дослідженнях.

Прогнозується, що температура в найспекотніші дні року зростатиме набагато швидше, ніж глобальна середня температура. Це пояснюють тим, що людська діяльність продовжує впливати на зміну клімату. Таким чином, екстремальна спека є серйозною загрозою для світової економіки.

Фото: Як аномальна спека впливає на світову економіку

Економічний удар по всьому світу 

Професор географії Джастін Менкін та докторант Крістофер Каллаген аналізували детальні економічні дані різних регіонів світу за період з 1992 по 2013 рік. Вони зіставили цю інформацію із середньою температурою за найспекотніший п’ятиденний період кожного року — цей показник вчені часто використовують для оцінки інтенсивності спеки. 

Вони виявили, що в цей період хвилі спеки статистично збігалися з коливаннями економічного зростання. Було витрачено приблизно 16 трильйонів доларів через вплив високих температур на здоров’я людей, їхню продуктивність, а також на виробництво сільськогосподарської продукції. 

Ці результати дослідження підкреслюють необхідність вжиття заходів для адаптації до змін клімату і зменшення ризиків для економічної стабільності в майбутньому. 

Питання кліматичної нерівності

Спостерігаємо, що саме бідні країни, які найменше сприяли зміні клімату, зазнають непропорційних економічних витрат від спеки. Це стосується регіонів, розташованих у тропіках та на території Глобального Півдня. 

«Ми маємо ситуацію, коли люди, які спричиняють глобальне потепління, мають більше ресурсів, щоб бути стійкими до цих змін, і, у деяких рідкісних випадках, можуть отримати від цього користь»

Джастін Менкін, доцент кафедри географії. 

Фото: Як аномальна спека впливає на світову економіку

Науковець підкреслює, що ця ситуація призводить до міжнародного перерозподілу багатства, коли бідні країни світу втрачають, а заможні — виграють через зміну клімату. Також, він наголошує на тому, що такий несправедливий перебіг подій слід зупинити. 

Про втрати у цифрах

За результатами дослідження, економічні втрати через екстремальні теплові хвилі для найбагатших регіонів світу в середньому становили 1,5% валового внутрішнього продукту на душу населення. В той самий час, для регіонів з низькими доходами — 6,7% ВВП на душу населення. 

Таким чином, проявляється нагальна потреба в політиці захисту в період найспекотніших днів року. Прискорення цих заходів змогло б приносити економічну вигоду просто зараз.

«Витрати на заходи з адаптації не слід оцінювати лише за їхньою вартістю, а порівнювати з вартістю бездіяльності. Наше дослідження вказує на значну вартість цієї бездіяльності»

Крістофер Каллаген, докторант.

Фото: Як аномальна спека впливає на світову економіку

Дослідження показало, що жодне місце не пристосоване до нашого теперішнього клімату. Оскільки зміна клімату збільшує масштаби екстремальної спеки, логічно очікувати того, що ці витрати будуть лише накопичуватись.

Спільними зусиллями задля кращого майбутнього

У журналі Climatic Change Менкін та Каллаген опублікували статтю, в якій оцінили економічні збитки, які країни завдавали одна одній через свій вплив на глобальне потепління. Ця публікація надала наукову основу для країн, щоб оцінити їхні правові позиції щодо вимагання компенсацій за економічні збитки, спричинені викидами.

Дослідники зазначають, що країни, які найбільше забруднюють навколишнє середовище, повинні взяти на себе значну частину витрат на адаптацію до екстремальної спеки. Також, їм слід допомагати країнам з низькими доходами у розвитку економіки в цьому напрямку.

За даними дослідження, розподіл витрат на адаптацію буде вигідним для обох груп країн. Розвинені країни, які є основними джерелами викидів парникових газів, мають більше ресурсів для здійснення цих заходів. Однак, допомагаючи країнам з низьким рівнем доходів, вони не лише сприяють зменшенню глобальних викидів, але й забезпечують стабільність глобальних ланцюгів постачання.

Отже, аномальна спека, спричинена глобальним потеплінням, завдає значної шкоди світовій економіці. Жодна країна не отримує вигоди від цієї ситуації — і це вже відчувається на глобальному рівні. 

Саме тому інвестиції в адаптаційні заходи мають стати пріоритетом на глобальному рівні. Це допоможе не лише захиститись від негативних наслідків зміни клімату, але й сприятиме економічному розвитку. 

Джерело: Dartmouth

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого