Акції Uber зросли після презентації роботаксі від Tesla

Акції Uber зросли після презентації роботаксі від Tesla

Акції Uber Technologies Inc. зросли на 5,4% під час торгів після презентації Tesla нового роботаксі Cybercab у той час, як акції Tesla впали на 6,9%. Причиною є те, що інвестори були розчаровані через брак конкретних деталей щодо запуску автономного автомобіля.

На презентації Ілон Маск представив безпілотний автомобіль Cybercab і Robovan — мікроавтобус, який здатний перевозити до 20 пасажирів. Проте він не надав достатньо доказів прогресу у сфері автономного водіння.

Хоча Маск заявив, що серійне виробництво Cybercab може початися у 2026 році, а вартість складе менш ніж $30 000, аналітики назвали ці обіцянки надто оптимістичними.

Аналітик з Jefferies, Джон Колантуоні зазначив, що презентація Tesla принесла позитивні результати для Uber, оскільки компанія Маска не надала чітких планів щодо кількості роботаксі або доказів, що ця технологія готова до широкого вжитку. У звіті Колантуоні зазначив, що презентація таки не виправдала високих очікувань ринку щодо лідерства Tesla у сфері автономного транспорту.

Jefferies — це глобальна інвестиційна компанія, яка надає фінансові послуги та спеціалізується на аналітиці ринків і консалтингу.

Презентацію роботаксі Tesla перенесли двічі, щоб надати більше часу на створення додаткових прототипів та внести зміни в дизайн автомобіля. Це створювало додатковий тиск на Tesla, яка намагається підтвердити свою високу позицію на ринку. На думку головного стратега інвестиційної компанії JonesTrading Майка О’Рурка, вечір презентації мав вирішальне значення для подальшого зростання акцій компанії.

Генеральний директор Uber Дара Хосровшахі висловив сумніви щодо швидкого впровадження роботаксі. Він підкреслив, що технології ще не готові до масового використання, а регулювання та витрати залишаються ключовими перешкодами. 

За його оцінками, повноцінне впровадження автономних транспортних засобів може зайняти від трьох до семи років.

Презентація Tesla не змогла виправдати очікувань ринку, підкресливши складність розвитку автономних перевезень. Таким чином, майбутнє лідерської позиції Tesla у сфері автономного транспорту залишається під питанням.

Джерело: Bloomberg

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого