Світовий рейтинг швидкості інтернету — Україна випереджає Казахстан на 11 позиції

World Wide Web Foundation опублікував рейтинг швидкості інтернету у 86-ти країнах світу. Користувачі, що взяли участь в дослідженні, фіксували швидкість інтернету на сайті NetIndex, в своїй країні, регіоні або місті за допомогою сервісу SpeedTest.


Перший у світі вимірювач мережі World Wide Web Foundation — міжнародна некомерційна організація, яка оцінює внесок Інтернет-технологій в соціальний, економічний і політичний розвиток держави. Розроблений ними вебіндекс — багатовимірний засіб вимірювання інтернету, методів його використання та впливу на людей.

Web Index розташований на домені netindex.com. Опублікована на сайті інформація ґрунтується на останньому мільйоні тестів, проведених на сервісі SpeedTest.net.

Дослідження передбачає 5 статистичних показників:

  • Швидкість звантаження — середня швидкість звантаження даних з Інтернету в Мб / с. Середня швидкість у світі — 15 Мб / с.
  • Швидкість завантаження — середня швидкість закачування даних в Інтернет. Середня швидкість у світі — 5 Мб / c.
  • Якість з’єднання, вираховується за формулою R-фактора. Середня якість у світі — 85.
  • Вартість — середня ціна одного мегабіта в доларах. У світі — $ 4.
  • Відповідність — показник відповідності реальної швидкості з’єднання і заявленої провайдером.

рейтинг3

Експерти оцінювали 86 розвинених і країн, що розвиваються за рівнем доступу в Інтернет, свободи використання мережі, відкритості та її впливу. У лідерах скандинавські країни — Данія, Фінляндія і Норвегія. Вони зайняли перші три місця. Великобританія і Швеція зайняли 4 і 5 місця в рейтингу.

Чим вище рівень добробуту й освіти громадян, тим більше переваг дає їм цифрова революція “, — говорить Ганні Джеллема, генеральний директор і укладач звіту World Wide Web Foundation.

Значний розрив між багатими та бідними був позначений як основна проблема сучасності. А технології потрібні нам для того, щоб боротися з нерівністю, а не збільшувати її.

Цифри

84% держав, зазначених у дослідженні, не мають ефективних законів і практик, щоб захистити конфіденційність онлайн-комунікацій.
72% країн не докладають достатньо зусиль, щоб зупинити онлайн-насильство стосовно жінок.
У 62% державах інтернет і соціальні мережі грають ключову роль в активізації соціальної та політичної активності мешканців.
Крім того, Web Index вимірює рівень розвитку та впливу всесвітньої павутини на суспільство за такими параметрами:

Проникнення

Оцінка рівня та інтенсивності використання інтернету в країні, включаючи рівень розвитку і якості комунікаційної інфраструктури, а також інституційної інфраструктури та її регуляторних аспектів.

Свобода і відкритість

Оцінка рівня громадянських свобод, включаючи права на отримання інформації, висловлювання думок, безпеку та конфіденційність в мережі.

Якість контенту

Оцінка рівня користування громадянами й доступності контенту з акцентом на те, наскільки різні групи зацікавлених громадян можуть отримати доступ до інформації в національному сегменті інтернету через доступні платформи та канали на мові, яку вони використовують.

Права і можливості

Оцінка соціальних, економічних і політичних показників розвитку держави в контексті впливу на них Інтернету.

Україна в рейтингу Web Index на 46 місці.

рейтинг 4

При цьому, набравши найвищі показники в категорії «Проникнення»— 59.29 і найнижчі в області «Права та можливості» — 29.76. Крім того, «Якість контенту» України становить — 34.61, а «Свобода і відкритість» — 54.61.

рейтинг2

У таблиці рейтингу Україна поступається своїми позиціями таким країнам як: Мексика, Туреччина, Туніс, Маврикій, Філіппіни, Малайзія, Перу, Китай, ПАР.

Несподівано, Україна випередила за своїми показниками Об’єднані Арабські Емірати (47 місце) буквально на один щабель. А також позаду опинилися такі країни, як Індія, Індонезія, Таїланд, Єгипет, Саудівська Аравія і Казахстан. Остання, при цьому, за рік втратила цілих 6 пунктів
рейтинг 5

Згідно зі звітом, швидкість інтернету в Казахстані становить, в середньому, 16,7 Мбіт в секунду, що ставить цю країну на 57 місце. Проте, якщо говорити за середню швидкість інтернету в Казахстані,  вона показує поступове зростання — за рік швидкість з’єднання збільшилася на 3 Мбіт / сек. Цікавий рейтинг міст Казахстану з точки зору швидкості інтернету: на першому місці виявилася не столиця країни Астана, а місто Балхаш (33,04 Мбіт / сек), на другому — Жезказган (31,82 Мбіт / сек), на третьому —Аксу (29, 65 Мбіт / сек). Астана ж зайняла 16 місце (15,74 Мбіт / сек) і Алмати – 13 (16,73 Мбіт / сек).

рейтинг 6

Якщо ж говорити про мобільний інтернет, то середня швидкість в Казахстані становить 8 Мбіт / с (DL) і 4,7 Мбіт / сек (віддача). Максимальна швидкість зафіксована в Алмати (10,4 Мбіт / сек), а мінімальна — в селі Тенге (2,31 Мбіт / сек).

Перше місце в рейтингу NetIndex зайняв Сінгапур — швидкість з’єднання тут становить 104,21 Мбіт / сек. Також до трійки лідерів увійшли Гонконг (96,36 Мбіт / сек.) і Японія (70,81 Мбіт / сек.). Серед аутсайдерів опинилися Буркіна-Фасо, Гамбія і Бенін —швидкість інтернету в цих країнах не перевищує 1,5 Мбіт / сек.

Дослідження, яке стартувало у 2012 році проводиться щорічно, щоб можна було простежити динаміку зміни веб-індексу та його складових, а кількість досліджуваних країн буде доведено, як мінімум до 100.

рейтинг 7

Розрахункова частина Індексу виконана на підставі статистичних даних міжнародних організацій, таких як Організація Об’єднаних Націй, Міжнародний союз електрозв’язку, Всесвітній банк, Всесвітній економічний форум, Фонд Wikimedia та інших, а також результатів експертного опитування, проведеного в країнах, що стали об’єктами дослідження. У підсумковому звіті показники зводяться в єдиний Web Index. За визначенням місця в глобальному рейтингу всі країни ранжуються на основі даного Індексу, де перше місце в рейтинговій таблиці відповідає найвищому значенню цього показника, а останнє — нижчого.

Автори дослідження вважають, що рівень поширення інтернету сьогодні є важливим показником суспільного розвитку. Передбачається, що індекс може використовуватися державами в якості інструменту для проведення аналізу проблемних моментів в їх політиці та здійснення моніторингу свого прогресу в області впровадження інтернет-технологій. Організація планує публікувати Індекс на регулярній основі, що дозволить країнам стежити за змінами в тимчасовій динаміці.