Як самостійно розробити SEO-friendly сайт за одну ніч

Як створити оптимальний з точки зору SEO вебсайт без фахівця в найкоротші терміни?
Дуже просто: з адаптивним конструктором. Розгляньмо три найпоширеніші з них. Не будемо зупинятися на всіх характеристиках, а обговоримо тільки SEO-фішки.

Wix

Як самостійно розробити SEO-friendly сайт за одну ніч

Для: візитівок, представництв, лендінгів, односторінкових сайтів.
Ціна: від безкоштовної до 680 грн / міс.
Сайт: wix.com

Чіткий, зручний, простий і зрозумілий конструктор. Для пошукової оптимізації Wix обіцяє:

  • додавання та оновлення мета тегів в редакторі;
  • можливість вписати красивий url;
  • оптимізацію заголовків (h1, h2, h3);
  • додавання ключових слів і оптимізацію картинок;
  • оптимізацію під соцмережі;
  • просту xml карту сайту;
  • адаптивний дизайн;
  • і у вигляді бонусу для користувача: роботу з Google Search Console та Analytics, велика кількість SEO-додатків у Wix App Market, сервіс SEO-майстер для виявлення і вирішення помилок з оптимізацією.

А що робити, якщо у вас інтернет-магазин? Обираємо …

Хорошоп

Як самостійно розробити SEO-friendly сайт за одну ніч

Для: інтернет-магазинів.
Ціна: від 150 грн/міс.
Сайт: horoshop.ua

Юзабільний і простий конструктор сайтів з розширеним спеціально під інтернет-магазини функціоналом. Для пошукової оптимізації Хорошоп обіцяє:

  • можливість налаштовувати адреси сторінок;
  • управління індексацією сторінок в robot txt, налаштування канонічних назв;
  • закриття індексації фільтрів;
  • можливість обрати закриті або відкриті для індексації сторінки з пагінацією;
  • оптимізацію зображень;
  • зручну роботу з метатегами для всіх типів сторінок;
  • формування простої карти сайту;
  • оптимізацію швидкості роботи магазину;
  • і у вигляді бонусу для користувача: можливість налаштування електронної комерції, цілей та інших форматів аналітики в Google Analytics і Google Search Console, а також велику кількість мануалів і навчальних публікацій.

«В інтернет-магазині від Хорошоп всі базові вимоги пошукових систем вже враховані. Немає потреби впроваджувати розмітку, налаштовувати аналітику, усувати дублікати, оптимізувати пагінацію. Це все вже зроблено, що істотно заощаджує час і гроші, як агентства, так і клієнта»
Владислав Наумов
Керівник відділу SEO просування Inweb

На цьому можна було б закінчити огляд, але немає: погляньмо на зворотний бік медалі та відзначимо слабкі сторони Wix і Хорошопа.

Обмеженість у всьому

Кожен з цих конструкторів обмежений. Вони практично не надають доступу до вихідного коду (крім окремих випадків і найдорожчих пакетів), а це означає, що ви назавжди залишаєтеся заручниками наданого дизайну і роботи служби підтримки. Як і відсутність можливості вивантажити сайт на самостійний ресурс. Працюючи з конструкторами, ви можете правити обмежені файли, але для оновлення ядра (а ці сервіси досить часто оновлюються), є ризик, що не всі надбудови збережуться. Крім того, поки не всі з розглянутих конструкторів можуть похвалитися великим вибором дизайнів.

За що любити конструктори

Однак, такі сервіси — відмінна можливість створити простий, але якісний сайт сьогодні, оперативно запустити на нього контекстну рекламу і почати продавати вже завтра. Вам не доведеться платити дизайнеру, програмісту і верстальнику: візуальний редактор не лякає кодом, а допомагає просто і легко створювати лендінги, блоги та навіть інтернет-магазини. Красиві слайдери, помітні кнопки, живі та стильні банери, любов пошуковиків і маса мануалів у вільному доступі — що ще потрібно?

…Потрібно більше? Що вибрати амбітним користувачам

Бажаєте самостійно створити заточений під SEO сайт, але функціоналу описаних вище конструкторів недостатньо? Плюс у вас є базові знання верстки та програмування або ви не проти залучити на пару годин фахівця, щоб той допоміг довести обраний шаблон до досконалості?
Тоді ваш вибір … WordPress!

Так-так, старий-добрий WordPress, краще якого поки нічого так і не придумали. Вибираємо його за відкритий вихідний код, що дозволяє вносити будь-які правки, величезну кількість платних і безкоштовних шаблонів, просту установку, хмару модулів, плагінів і візуальних редакторів, — в тому числі й таких, як Wix.

Окремо хочеться додати, що оптимізовані під SEO конструктори не будуть добре ранжуватися самі по собі: це лише спосіб створити SEO-friendly сайт, який теж потрібно просувати.

Як?

Запитайте нас, залишивши заявку на сайті!

Над матеріалом працювали: Team Lead of SEO Євген Кравчук, Blog Editor Таня Бондар.