Біомімікрія: 4 дивовижних еко-проекти, натхнених природою

Природа — найкраще джерело натхнення, ідей і нових винаходів. Перш ніж ми з’явилися на світ, вона вже непогано попрацювала, створивши ефективну систему, в якій всі елементи гармонійно співіснують. Чи можемо ми чогось повчитися на її прикладі?

Біомімікрія – новий вид дизайну, який використовує кращі ідеї природи для людських цілей.

Некомерційною організацією The Biomimicry 3.8 Institute було організовано спеціальний конкурс серед студентів на створення кращої концепції управління водними ресурсами, яка ґрунтувалася б на біомімікрії. Серед 68 проєктів з 18 країн  відібрали чотири: кращі зразки дизайну, натхненного самою природою. Розглянемо їх докладніше:

Tillandsia landbeckii

Схема проєкту Tillandsia landbeckii

Tillandsia landbeckii – особлива рослина, вільно виростає в неймовірно посушливому регіоні Атакама, Чилі. Команда з Сантьяго запропонувала ідею забору води за допомогою спеціальної протитуманної технології. Вона імітує здатність даної рослини витягувати вологу з туманного повітря, в той час, як всі інші рослини в окрузі засихають. Це досить складна мережа пристосувань, встановлених під кутом. Як стверджують учасники команди, такий проєкт може допомогти місцевим фермерам, багаторічна праця яких опинилась під загрозою знищення засухою.

Медоносні бджоли

Схема капсули часу

Команда з Artesis University College, Бельгія, зосередилася на питанні зрошення в сільському господарстві. Вони створили проєкт «Капсула часу», який займається підвищенням ефективності «випарного охолодження» – спеціальної техніки, яка застосовується під час зберігання швидкопсувних продуктів і здійснюється шляхом зростання вологості та падіння температури. Як помітили учасники команди, щось подібне використовують у своїх вуликах бджоли: при цьому вони махають крилами, поширюючи пилок в якості природного дезинфікуючого засобу. У проєкті студентів залучені вентилятори, басейн з водою та евкаліптове масло: як стверджують автори, винахід допоможе значно зменшити кількість води, необхідної для вирощування сільськогосподарських культур.

Риб’ячі зябра

Схема труб фільтру води
Команда з Університету Торонто створила концепцію, ідея якої ґрунтувалася на здібностях риб дихати під водою. Вона містить в собі мембрану, що фільтрує повітря з труби, якою тече вода (відео).

«Риба дихає, відокремлюючи кисень від води. Розглянувши зябра уважніше, ми зрозуміли, що ці ж принципи можуть бути використані для створення ефективного, гнучкого, і багатофункціонального пристрою», – розповідає Ребекка Джеджіч, учасниця проєкту.

Павутина

inweb-biomimicry4

Нарешті, команда з Юкатан, Мексика, створила спеціальний електронний пристрій для збору роси та дощової води – Chaac-га. Ідея проєкту була запозичена у кімнатної рослини, схожої на відомий нам ананас, а точніше у павутинні, розташованій на листі. Пристрій це шматок тефлонової тканини, накинутої на опорній конструкції, з баком для збору рідини під ним. Представники команди стверджують, що це дешевий, чистіший і ефективний спосіб збору майже 2,5 літри води за ніч!

***

Кожна з команд отримала грошовий приз, а також безкоштовні консультації з питань біомімікрії. Можливо, це допоможе їм, як мінімум, реалізувати свої проєкти на практиці, а як максимум – врятувати нашу прекрасну планету;)