Трафік конкурентів: навіщо його використовувати в контекстній рекламі

Трафік – це маса користувачів, яка приходить на ваш сайт та здійснює цільові дії. Серед усіх користувачів є кілька категорій відвідувачів:

  • зацікавлені,
  • ті, хто шукає розв’язання проблеми,
  • готові зробити покупку або ті, хто вперше бачить ваш сайт, асортимент чи послуги.

Користувачі, які відвідували сайти ваших конкурентів, швидше за все вже знають, чого хочуть. І є фактори, що не змусили їх залишитися. Це означає, що ваш сайт може стати саме тим, який вибере користувач. Пропонуйте свій товар, переконуйте, що ви найкращий і треба купити саме у вас.

Для початку покажемо, як виглядає реклама по конкурентам, а далі докладно розповімо, як її налаштувати.

Приклади реклами по конкурентам

За запитом «Нетпик» у видачі бачимо хороший приклад реклами конкурентів. Зауважте: ні в заголовках, ні в описі ключ конкурента – в даному випадку «Нетпік» – не використовується:

Зауважте, ані в заголовках, ані в описах ключ конкурента – в даному випадку, Нетпік, – не використовується

Не дуже вдалий приклад реклами по конкурентам через використання бренду конкурента в оголошенні.

Не дуже вдалий приклад реклами по конкурентам через використання бренду конкурента в оголошенні.

Кому корисно та треба використовувати

Рекламу з урахуванням конкурентних запитів можна налаштувати у таких ситуаціях:

  • висококонкурентна сфера;
  • вихід нового нікому не відомого бренду у ніші, де вже є популярні лідери;
  • доставка їжі;
  • агентства інтернет-маркетингу та ін.

В екстрених випадках користувачі навряд чи шукатимуть послугу за брендом. Зрозуміло, користувачі малоймовірно будуть використовувати назву бренду, якщо зламався замок і терміново потрібна заміна або аварійне відкриття дверей.

Переваги

Рекламуватися за запитами конкурентів – не заборонена стратегія, і має свої плюси:

  • ​​Реклама по конкурентам – це можливість отримати додаткові конверсії. Це завжди потенційні клієнти, які вже зацікавлені у покупці чи здійсненні цільової дії на сайті.
  • Це можливість зробити пропозицію вигіднішою і показати, що ви кращі, ніж суперники.
  • Збільшення відвідуваності сайту за рахунок конкурента.

Недоліки

Є у реклами по конкурентам і негативні сторони, їх не залишимо без уваги:

  • ​​Злив бюджету. Якщо ви вирішите конкурувати з дуже великим інтернет-магазином, маючи набагато вужчий асортимент, а вартість товару вищу, то така реклама не спрацює.
  • Склікування. Можна потрапити на лояльну аудиторію вашого конкурента та нарватися на недійсні кліки.
  • Штраф чи суд. Реклама за брендом конкурента – це, як правило, вигідно. Але варто оступитися і використовувати ім’я конкурента – може статися дещо погане. Від повідомлення конкурента з проханням не використати його бренд у своїх оголошеннях до штрафу, а то й суду.

Тому дуже важливо рекламуватися по конкурентам правильно, враховуючи всі тонкощі та можливі ризики.

Як використовувати трафік конкурентів в оголошеннях

Трафік конкурентів можна використовувати в таких інструментах:

  • пошукові кампанії;
  • контекстно-медійна мережа;
  • ремаркетинг.

Для того, щоб показувати рекламу по вашим конкурентам, заходьте до рекламного кабінету, переходьте на вкладку «Статистика аукціонів». На ній показуються сайти конкурентів, які надалі можна використовувати у вашій рекламі. Що робити та як використовувати сайти конкурентів? Розкажемо далі.

В пошуковій рекламній кампанії використовувати адресу сайту як ключове слово не вийде. При цьому в кампаніях контекстно-медійної мережі (КМС) можна, але про це пізніше.

Приклад: сайт – konkurent.catering.ua. Щоб показувати рекламу на пошуку, достатньо додати фразу «конкурент кейтеринг» як ключове слово. Таким чином, можна зібрати назви всіх конкурентів та під кожного створити окрему групу оголошень.

Щоб створити кампанію, діємо так:

  1. Натисніть «+»:Створення кампанії
  2. Далі вибирайте пункт «Нова кампанія»:Нова кампанія
  3. Якщо вам потрібні продажі, вкажіть мету «Продаж», тип – «Пошукова», і дайте назву кампанії:Якщо треба продажі
  4. Виставляємо середній денний бюджет та обираємо стратегію. Якщо у вашому обліковому записі вже достатньо даних щодо конверсій, можна вибрати автоматичну стратегію «Максимум конверсій». Якщо статистики недостатньо, краще вибрати стратегію «Призначення ціни за клік вручну».
  5. Чекбокс під час налаштування контекстно-медійної мережі краще вимкнути, щоб отримати чисту статистику з пошуку..
  6. Тепер виберіть геолокацію та мови.
  7. Починайте створення груп оголошень. Щоб не заплутатися, називайте групу оголошень ім’ям конкурента та додайте ключові слова з назвою його бренду:Створення груп оголошень
  8. Додаємо оголошення.

Важливе правило: не згадуйте ім’я конкурента в текстах об’яв, а максимально розписуйте переваги вашої компанії.

ККонтекстно-медійна мережа

Для того, щоб запустити кампанію в контекстно-медійній мережі, нам знадобляться сайти конкурентів.

  1. Перейдіть на вкладку «Статистика аукціонів» та вивантажуйте всі сайти, натиснувши кнопку завантаження:Статистика аукціонов
  2. Переходьте до «Менеджер аудиторій»:Менеджер аудиторій
  3. Вибирайте«Спеціальні сегменти»:Специальні сегменти
  4. Натискайте на +, вибирайте функцію «Користувачі, які вводили будь-який з цих пошукових запитів у Google» і в рядок введіть сайти конкурентів. Обов’язково збережіть:Користувачі, що вводили будь-який з цих пошукових запитів в Google
  5. Переходимо до створення кампанії. Натискаємо “+”, вибираємо пункт “Нова кампанія”, мета кампанії – “Продаж”, тип кампанії “КМС”, підтип – стандартна.Переходимо до створення кампанії
  6. ВВибирайте країну чи регіон, мови, виставляйте денний бюджет та стратегію. Для старту, як писали вище, рекомендуємо вибирати ручну стратегію “Призначення ціни за клік вручну” або “Максимум конверсій” (якщо статистики достатньо);Обирайте країну чи регіон, мови, виставляйте денний бюджет та стратегію
  7. Переходьте безпосередньо до налаштувань таргетинга. Натискайте «Сегменти аудиторії» – у пошуку вводимо назву раніше створеної аудиторії, вибираємо та натискаємо «Далі».Переходьте безпосередньо до налаштувань таргетинга
  8. Починайте створення оголошення. У заголовках вказуйте всі переваги вашої компанії та знову ні слова про конкурентів.

Зберігайте та чекайте конверсій від теплої зацікавленої аудиторії!

Пошуковий ремаркетинг

Корисний інструмент, який дозволяє повернути аудиторію, що пішла з вашого сайту або вирішила відвідати конкурента. Аудиторія ремаркетингу – та, яка відвідувала ваш сайт, наприклад, сумнівається в тому, що ви найкращі, тому вводить пошуковий запит бренду конкурента. Перехоплюємо!

  • Поєднайте пошукову кампанію з ключовими словами по конкурентам з вашою аудиторією ремаркетингу.
  • Показуйтесь по ключу конкурента з мегапропозицією або знижкою «Спеціально для вас». У створенні такої кампанії нема нічого складного.
  • Повторюйте всі кроки, як при створенні пошукової реклами, але в аудиторіях вибирайте «Всі відвідувачі»:

Повторюйте всі кроки, як при створені пошукової реклами

Щоб ваше оголошення показувалося вище, ніж оголошення конкурентів, задайте на цю авдиторію коригування ставок, що підвищуються, наприклад, +30%.

Можливі помилки у роботі з трафіком конкурентів та рекомендації

  • Одна з найпоширеніших помилок у налаштуванні таргетингу на конкурентів – вказувати в оголошенні назву бренду. Вказуйте тільки ваш бренд і лише ваші переваги.
  • Краще відмовтеся від динамічної вставки ключового слова, якщо її використовували до цього. При введенні пошукового запиту конкурента Google вибере найрелевантніше ключове слово та вставить його у ваше оголошення. За недобросовісне використання чужих товарних знаків можна отримати справжній штраф. Отже, не використовуємо фігурні дужки в заголовках.
  • Обов’язково перегляньте звіт про пошукові запити. Адже користувачі, які вводять бренд конкурента, не завжди хочуть щось купити. Хтось може цікавитись самою компанією. У цьому випадку у звіті з пошукових запитів можна помітити такі слова: «вакансії», «директор», «робота», «зарплата». Зверніть увагу та внесіть нецільові запити до списку мінус-слів.
  • Враховуйте ім’я конкурента. Якщо ви хочете показуватися на запит одного з найбільших інтернет-магазинів, наприклад, Rozetka, то вказати ключ «Розетка» – означає злити бюджет. Адже шукати можуть як магазин за назвою, так і можливість купити саму розетку.

Кейси Inweb з націлення на конкурентів

Перший приклад зі сфери доставки їжі. Геолокація – Київ.
Наші спеціалісти налаштували пошукову кампанію на конкурентів. У ключових словах використані бренди суперників:

Наші спеціалісти налаштували пошукову кампанію на конкурентів

Результати кампанії в Google Ads:

Результати кампанії в Google Ads:

Результати кампанії в Google Analytics:

Результати кампанії в Google Analytics

Другий приклад про компанію, що займається продажем воріт. Геолокація – Україна. Бренди конкурентів наші фахівці також використовували у ключових словах:

Второй пример о компании, занимающейся продажей ворот

Результати цієї кампанії в Google Ads:

Результати цієї кампанії в Google Ads

Результати кампанії в Google Analytics:

Результати кампанії в Google Analytics

Як бачимо, грамотне налаштування таргетованої реклами може дати відмінні результати, якщо враховувати всі тонкощі. Суворі пошукові кампанії за цільовими ключовими словами та в контекстно-медійній мережі, наприклад, на аудиторію ремаркетингу – це основа. Але таргетинг на конкурентів дозволяє використовувати рекламний обліковий запис нестандартно і з більшою ефективністю.

Щоб в умовах конкуренції виграти боротьбу за клієнта, приймайте нестандартні рішення та використовуйте найновіші та інноваційні інструменти системи, обов’язково дотримуючись правил.